24 Aralık 2011 Cumartesi

Hosting ve Domain

Bu yazımızda web sitesini internette yayınlamamız için gerekenleri temel ve genel anlamda ele almayı amaçladım. Bu nedenle hosting ve domain kavramlarını açıklama gereği duyuyorum.

Hosting kelimesinin Türkçe'deki anlamı alan kelimesidir. Yani yapmış olduğumuz sitemizin dosyalarının, isteyen herkesin her zaman internet üzerinden ulaşabilmesi için sürekli açık ve internete bağlı bir bilgisayarda bulunduğu yer diyebiliriz. Bu bilgisayarlar normal kullandığımız bilgisayarlara göre daha büyük bir sisteme sahiptir. Bilgisayarlarda hosting firmasının yüklediği serverlar vb. (Apache Server gibi) bulunur.



Şuan kullanılmakta olan bir çok hosting çeşidi vardır. Önemli olan bir kaçına değinmek gerekirse
Shared Hosting(Paylaşılan): Bir sunucu üzerinde birden fazla kişiye alan verilmesi olayıdır. En çok kullanılan hosting çeşitlerinden biridir.
Reseller Hosting(Bayi): Bir sunucunun sadece bir kişiye kiralanması olayıdır. Böyle olunca birden fazla site bulundurabilir veya alanınızı siz de başkalarına satabilirsiniz.
Dedicated Server(Kullanıcıya Özel): Tamamen kullanıya ait bir sunucunun olmasıdır. Sunucu üzerinde tam yetkiye sahip olursunuz ama tüm sorunlardan da siz sorumlu olursunuz.
Linux Hosting: Linuz işletim sistemi ve Apache Server gibi Linux'a özel programların yüklü olduğu sunucudur.
Windows Hosting: Windows işletim sistemi ve SQL Server gibi Windows'a özel programların yüklü olduğu sunucudur.
Not: Bazı Windows Hosting'lerinde Apache Server da bulunmaktadır. Bunu da belirtmiş olalım.
Ücretsiz Hostingler: Adından da anlaşılacağı gibi herhangi bir ücret gerektirmeyen hosting çeşitleridir. Çeşitli siteler üzerinden ücretsiz bir hosting elde edebilirsiniz ama bu hostinglerde disk alanı çok küçüktür ve sitenizde isteğinize bağlı olmayan reklamlar bulunur.

Gelelim Domain'e
Domain web sitesinin adıdır diyebiliriz sanırım(Zaten Türkçe karşılığı olarak alan adı kullanılmaktadır). Yani urlde görünen kısmıdır. Örneğin Google'ın domaini google.com.tr'dir. Domainler internet üzerinden sitemize ulaşılmasını sağlarlar. Aslında sitenin IP adresini yazmak da o siteye gitmemizi sağlayacaktır ama IP adreslerini ezberlemek kolay değildir. İşte bu nedenle domainler ortaya çıkmıştır. Domainlerin çalışma matığından kısaca bahsedelim. Web sitemizin bulunduğu alanın bir dns adresi olur. Url kısmına yazdıklarımız ilk olarak dns sunucularına gider ve burda yazdığımız domain isminin karşılığının hangi dns adresi olduğuna bakılır. Daha sonra bu dns adresi tekrar bizim bilgisayarımıza gönderilir ve tarayıcımız gelen dns adresine yönelir. Bu şekilde siteye ulaşmış oluruz. (Domain değilde direk IP adresi yazarsak direk siteye mi gideriz? Evet :))

Subdomain adından da anlaşılacağı gibi domainimizin alt domainidir. Yani bir isimde tek bir domain bulunur ama bir domainin sınırsız sayıda alt domaini olabilir. Örneğin bloğumuzun asıl domaini blogspot.com'dur. sadece-kod.blogspot.com ise subdomaindir.

Hosting ve Domain Firmaları
www.ixirhost.com
www.sadecehosting.com
www.guzel.net.tr
www.godaddy.com
www.bluehost.com
www.hostgator.com

1 yorum: