23 Aralık 2011 Cuma

Web Programcılığı

Web Programcılığı...
İlk yazının web ile alakalı olması belki de kurucunun (ki ben :) ) bir web programcısı olması. Neyse lafı uzatmaya gerek yok. Gelelim web programcılığına.

Öncelikle web sitelerinin tarihinden ve gelişiminden kısaca bahsedelim. Bir çok farklı görüş olsa da en yaygın ve kabul edilen görüş ilk web sitesinin info.cern.ch olduğu. Bu web sitesi Tim Berners-Lee tarafından 1991 yılında CERN laboratuvarlarında kurulmuş. ( HTML dilinin geliştiricisi olan Tim B.L. bu nedenle web'in babası olarak kabul edilir bunu da belirtelim) İstatistiklere baktığımızda şuanda dünyada 555,482,744 site olduğunu (aktif kabul edilen yaklaşık 175 milyon) görüyoruz. Sanırım bu bize web programcılığının ne kadar önemli bir alan olduğunu anlatmaya yetecektir.



Web programcılığı ilk ortaya çıktığı 1991 yılından bu yana sürekli gelişmiştir. Bu süreçte bir çok web programlama dili ortaya çıkmıştır. İlk başlarda web siteleri browser tarafında yorumlanan (Yani sadece kodların gönderilip yorumlama ve gösterim işinin kullanıcı tarafında olması - Günümüzde Html, CSS, Js gibi diller) programlama dilleri ile oluşturuluyordu. Bu kullanıcıların sadece bilgileri görmesini sağlıyordu. İnternet geliştikçe kullanıcı ile etkileşimi sağlayan sunucu tarafında yorumlanan (Yani serverda yorumlanarak Html kodlarına çevrildikten sonra kullanıcıya gönderilmesi - PHP,ASP gibi) diller ortaya çıkmaya başladı. Bu diller sayesinde kullanıcıdan alınan veriler metin dosyaları gibi dosyalara kaydedilerek ilk kullanıcı girişli web siteleri oluşmaya başladı. Sitelerin kullanımının artması ve metin dosyalarında işlem yapmanın yavaş olması yeni bir alanın daha ortaya çıkmasına neden oldu: Veritabanları. Günümüzden örnek vermek gerekirse MySQL ve MsSQL birer veritabanı programlama dilleridir.

Kısacası sayın okurlarım; web programcılığı ve internet geliştikçe kullanım artmış, kullanım arttıkça da internet daha da gelişerek günümüzün vazgeçilmezlerinden biri haline gelmiştir. Bizim ise bu teknolojiye sırt çevirip beni ilgilendirmiyor deme gibi bir hakkımız galiba yok. Bunun yerine bu teknolojinin yararlarından nasiplenmeye bakalım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder