Merhaba arkadaşlar,
Python programlama dili 1990 yılında Guido Van Rossum adlı Hollandalı bir “open-source-software” sever tarafından geliştirilmeye başlanmış nesne tabanlı bir programalama dilidir. 1.0 sürümü Ocak 1994'te yayınlanmıştır. Halen kullanılan sürümü 2.x olsa da 3.x sürümü de mevcuttur.
Neden Python ?
* Öncelikle python öğrenmesi çok kolay bir söz dizimine sahip olduğu için programlamaya yeni başlayanlara şiddetle tavsiye edilmektedir. Zira dünyanın en prestijli teknoloji üniversitelerinde biri olan MIT “Bilgisayar Bilimine ve Programlamaya Giriş” derslerinde python programlama dili eğitimi vermektedir. Eğer siz de bilgisayar programlamaya hevesli bir bilgisayar müdavimi iseniz ilk adım olarak gönül rahatlığıyla pythonu tercih edebilirsiniz.
* Öğrenmesinin kolay olmasının yanında pratik ve kısa bir söz dizimi yapısı vardır. C/C++ gibi diller ile 100 satırda yazılacak bir programı pythonda 20/30 satır ile yazabiliriz.
* Özgür yazılım olduğu için Windows, Linux, Unix, Mac vb. birçok işletim sisteminde geliştirilebilmektedir. Yani Windows için yazdığınız bir kodu hiçbir değişiklik yapmadan ya da çok ufak değişikliklerle Linux ya da Mac'te çalıştırabilirsiniz.
* Tamamen gönüllü bir topluluk tarafından geliştirilmiş müthiş bir modül kütüphanesi vardır. İnternet, matematik ve birçok alanda büyük bir modül desteği vardır.
* Diğer dillerle entegre çalışabilmektedir. C/C++ ile yazdığınız uygulamaların içine SWIG ve BoostPython yardımıyla python uygulamalarınızı gömebilir, yada python ile yazdığınız uygulamaların hızlı çalışması gereken yerlerini C ile yazabilirsiniz.
Devler Ne Diyor ?
“Python en başından beri Google'nin önemli bir parçası olmuştur. Sistem büyüdükçe ve geliştikçe olmaya da devam etmektedir. Bugün onlarca Google mühendisi python kullanmaktadır ve biz bu dili kullanmakta yetenekli daha fazla kişi aramaktayız.” Peter Norvig, director of search quality at Google, Inc.
“Python bizim sitemiz için yeterli performansa sahip.Ayrıca minimum geliştirici ile kayıt sürelerinde sürdürülebilir özellikler üretmemize olanak sağlıyor” Cuong Do, Software Architect, YouTube.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder