26 Aralık 2011 Pazartesi

C# ile Programlamaya Giriş - 3




 C# Dilindeki Temel Veri Türleri

Değişkenlerin Faaliyet Alanı

C# dilinde programlar açılır ve kapanan parantezler içerisinde yazıldığını ilk yazı dizimizde belirtmiştik.Bu parantezler arasında kalan bölgeye blok denir. Tanımlanan değişkene ancak tanımlandığı blok içerisinde erişilebilir.Bu blok aralığına değişken faaliyet alanı denir. Faaliyet alanları aşağıdaki kriterlere göre belirlenir:

Bir sınıfın üye elemanı olarak tanımlanmış değişken her zaman sınıfın faaliyet alanı içindedir.

Yerel bir değişken, tanımlandığı blok arasında kaldığı sürece faaliyet alanındadır. Bu konu hakkında ileride daha detaylı bir bilgi vereceğiz.

For,while ve do-while döngü blokları arsındaki değişkenler döngü bloğu dışına çıkıldığında çalışmamaktadır.

Aşağıdaki örnekteki "a" değişkenleri bir birinde bağımsız bellekte farklı alanlarda saklanır.

Örnek Uygulama:


using System;
using System.Collections.Generic;
using System.Linq;
using System.Text;

25 Aralık 2011 Pazar

Neden 'C' ?

Size bu yazımda C'yi, C'nin güzel yanlarını ve C ile programlamaya girişten biraz bahsedeceğim.
C temelde iki dile dayanır. Bunlar 'B' ve 'BCPL'. Bu iki dilde de her veri (bir kelime) bellekte 16 bit kaplamaktaydı. Bu da programcılara değişkenlerin kullanımında büyük bir zorluk doğruyordu. 'C' ilk olarak 1972 yılında Bell laboratuvarlarında 'Dennis Ritchie' adlı bir programcı tarafından geliştirilmiştir. Bu oluşturduğu dil olan C'nin ataları 'B' ve 'BCPL'in önemli olan birçok kavramlarını, kelime dizimini(syntax) ve daha birçok güçlü özelliklerini kendinde bulundurmuştur. 
İlk başlarda bu dil pek rağbet görmezken sonradan çığır açacak olan 'UNİX' tabanlı işletim sistemlerin geliştirilmesinde kullanılarak büyük bir ün kazanmıştır. Daha sonraları C'nin farklı donanım platformlarında yayılmasından dolayı birbirine benzer fakat genellikle uyumsuz olan birçok çeşidinin meydana gelmesine neden olmuştur. Bu gibi birtakım sebepten dolayı C'nin standart bir versiyonuna acil ihtiyaç olduğunun hükmüne varılmıştır. Sonuç olarak ise Amerika'da oluşturulan bir komite tarafından C'nin bağımsız bir tanımı yapılmıştır ve günümüzde de halen bu tanım kullanılmaktadır.

PHP Dersleri 2 - Operatörler (Video)

Yeniden merhabalar dostlarım.

Yine bir PHP dersiyle karşınızdayım. Buyrun burada: Operatörler

Umarım Faydalı Olur

Python Hakkında...


Merhaba arkadaşlar,
Bu yazımızda kısaca Python programlama dilinden bahsedeceğiz.
Python programlama dili 1990 yılında Guido Van Rossum adlı Hollandalı bir “open-source-software” sever tarafından geliştirilmeye başlanmış nesne tabanlı bir programalama dilidir. 1.0 sürümü Ocak 1994'te yayınlanmıştır. Halen kullanılan sürümü 2.x olsa da 3.x sürümü de mevcuttur.

PHP Dersleri 1 - Değişkenler (Video)

Merhabalar sevgili dostlar.

PHP derslerindeki ilk videomuz olan Değişkenler i yükledik.

PHP'ye bir giriş olarak değişkenleri temel özellikleriyle anlattım.

Umarım faydalı olur.

Video yazının devamında mevcuttur.

C# ile Programlamaya Giriş -2

C# Dilindeki Temel Veri Türleri
Bu başlık altında C# dilinde kullanılan temel veri türlerine değineceğiz; her dilde olduğu gibi C#  dilinde de önceden tanımlanmış ve dillerin temelini oluşturan ve veri saklamak için kullanılan birtakım veri türleri vardır.
C# da veri türleri temel olarak ikiye ayrılır, bunlar önceden tanımlanmış veri türleri ve kullanıcı tarafından tanımlanmış veri türleridir.Önceden tanımlanmış veri türleri de kendi arasında ikiye ayrılır bunlar değer tipleri ve referans tipleridir. Daha fazla detaya inmeden konumuza başlayalım.

Değişkenler

Değişkenler, içerisin de farklı türlerde veri saklaya bildiğimiz bellek gözeneklerinin programlamadaki karşılığıdır. Hemen bütün programlama dillerinde değişkenler, kullanılmaya başlanmadan önce tanımlanırlar. Bu işleme tanımlama denilmektedir. Derleyici tanımlama satırı görünce bellekte nesnenin özelliğine uygun yer tahsis eder. Modern bilgisayar sistemlerinde programlar belleğe yüklendikten sonra mikroişlemciler vasıtası ile çalıştırılırlar.

NEDEN C# ? (2)  


Bu yazımızda Neden C# yazımızda bahsettiğimiz özelliklerden temel olanları anlatacağız . 
Herkese faydalı olması dileğiyle.

C#'ın .NET'teki Yeri ve Kullanım Alanları

C#, .Net için Microsoft tarafından geliştirilen ve programlama alanında popüler olan üç dilin, C/C++ ve Java'nın güzel özelliklerini alan ve tehlikeli özelliklerini dışarıda bırakan ve .NET'in prensi olarak adlandırılan bir dildir.
Aslında C# ile programlamaya beyaz bir sayfa açılmıştır.
Eğer C#'ı bilirseniz .NET ortamında bir çok iş yapabilirsiniz. Bunları şekilde sıralayabiliriz:

24 Aralık 2011 Cumartesi

PHP Programlamaya Giriş

Merhabalar sevgili dostlar. Yazımıza başlamadan önce PHP'nin çok güçlü, gelişmiş ve güzel bir dil olduğunu belirtmek isterim. Ama sakın korkmayın PHP öğrenmek hiç de zor değildir.Çalışmalarımıza sistemimize nasıl PHP serverı kuracağımızı anlatarak başlayalım.

Windows
Windows için XAMPP veya WAMP serverlarından birini bilgisayarınıza indirip kurun. Ben Xampp kullanıyorum. Bu nedenle Xampp'ın kurulumunu anlatacağım. Öncelikle buradan Xampp'ın son sürümünü indirin. Kurulumu başlatın ve aşağıdaki resmi görene kadar Next e tıklayın.

C# ile Programlamaya Giriş - 1

Bu yazı dizimizde C# ile nasıl programlama yapabiliriz, programlama yapabilmemiz için gerekli programlar nelerdir ve ilk C# örneğimizi yapacağız.

C# basit ve etkili bir programlama dili olduğundan kısa zamanda çok etkili programlar yapma imkanı doğmuştur. C ve C++ programlama dillerin iyi yanları Visual Basic'in iyi yanlarını alarak Microsoft tarafından oluşturulmuş olan .Net ile çalışan C# öğrenilmesi kolay olan bir programlama dilidir. C veya C++ gibi kompleks programlama dillerini bilenler için öğrenmek çok kolaydır. Web uygulamalarına ve mobil programlamaya büyük destek vermiştir. C# ile .Net arasındaki ilişkiyi diğer bölümde açıklayacağımızdan burada bahsetmeye gerek görülmemiştir.
Sözü daha fazla uzatmadan programlamaya başlayalım.

Neden C# ?

Bu sorunun bir çok cevabı olabilir, ama kısaca şu şekilde özetleyebiliriz:

  • Öğrenilmesi kolay,
  • Nesne Yönelimli programlamaya tam destek veriyor,
  • XML Desteği var,
  • Yönetilmeyen Kod,
  • VB’ deki gibi Event ve Form mantığını destekler,
  • C/C++ ve Java’ nın güzel yönlerini alıp nesne yönelimli mükemmel bir dil yaratılmış olması,
  • Konsol uygulaması geliştirilebilir,
  • Windows için program yazabilme,
  • ASP.NET için en uygun dil olması,
  • Web servisleri,
  • Mobil uygulama geliştirilebilirliği,
  • C# ile DLL yazabiliriz…

Gördüğünüz gibi C#(CSharp) diğer dillere göre çok üstün bir dildir.

Hosting ve Domain

Bu yazımızda web sitesini internette yayınlamamız için gerekenleri temel ve genel anlamda ele almayı amaçladım. Bu nedenle hosting ve domain kavramlarını açıklama gereği duyuyorum.

Hosting kelimesinin Türkçe'deki anlamı alan kelimesidir. Yani yapmış olduğumuz sitemizin dosyalarının, isteyen herkesin her zaman internet üzerinden ulaşabilmesi için sürekli açık ve internete bağlı bir bilgisayarda bulunduğu yer diyebiliriz. Bu bilgisayarlar normal kullandığımız bilgisayarlara göre daha büyük bir sisteme sahiptir. Bilgisayarlarda hosting firmasının yüklediği serverlar vb. (Apache Server gibi) bulunur.

23 Aralık 2011 Cuma

Web Programcılığı

Web Programcılığı...
İlk yazının web ile alakalı olması belki de kurucunun (ki ben :) ) bir web programcısı olması. Neyse lafı uzatmaya gerek yok. Gelelim web programcılığına.

Öncelikle web sitelerinin tarihinden ve gelişiminden kısaca bahsedelim. Bir çok farklı görüş olsa da en yaygın ve kabul edilen görüş ilk web sitesinin info.cern.ch olduğu. Bu web sitesi Tim Berners-Lee tarafından 1991 yılında CERN laboratuvarlarında kurulmuş. ( HTML dilinin geliştiricisi olan Tim B.L. bu nedenle web'in babası olarak kabul edilir bunu da belirtelim) İstatistiklere baktığımızda şuanda dünyada 555,482,744 site olduğunu (aktif kabul edilen yaklaşık 175 milyon) görüyoruz. Sanırım bu bize web programcılığının ne kadar önemli bir alan olduğunu anlatmaya yetecektir.